Uw missie in de job

U bent dé specialist om massa’s data betekenisvol te ontsluiten en in real time beschikbaar te stellen. Die complexe data analyseren, erover rapporteren en er modellen voor ontwikkelen, is kinderspel voor u. U beantwoordt moeilijke vraagstukken van de business. En onderzoekt trends om op basis daarvan voorspellende analyses en modellen te maken. Die dienen om commerciële, operationele, financiële en strategische kansen en risico’s te detecteren. Zo helpt u het management om doordachte en onderbouwde beslissingen te nemen.

Uw opdrachten

 • U verzamelt alle relevante data binnen uw expertise­domein. Doel? Analyses maken, trends in kaart brengen en rapporten maken.
 • U ontwikkelt complexe analysemodellen, controleert de data­kwaliteit en doet aan dataselectie, data cleaning en data­transformatie. Op basis daarvan maakt u beschrijvende en voorspellende analyses die een antwoord bieden op vragen van het management en/of stakeholders.
 • U zorgt voor de opstart van realtime-analysemodellen om het gedrag van klanten te voorspellen en om nieuwe producten te lanceren. Daarvoor zet u zowel bestaande als innovatie techno­logieën in.
 • U licht de analyseresultaten en rapporten helder toe zodat het management gefundeerd strategische beslissingen neemt. Want met uw data-analyses en voorspellingen toont u waar er kansen én risico’s liggen.
 • U volgt ontwikkelingen binnen data-analyse en binnen uw eigen vakdomein op de voet. En houdt uw kennis up-to-date om uw expertise te vergroten: zo garandeert u dat uw inspanningen gestoeld zijn op actuele kennis.

Uw competenties

 • U verbaast iedereen met uw grondige ICT-kennis en bent helemaal thuis in de big data omgeving. Complexe databanken, datastreamingprocessen en data warehousing hebben voor u geen geheimen. En u bent goed vertrouwd met diverse (visualiserings)­tools en programmeertalen.
 • U hebt een achtergrond in de wiskunde en/of statistiek. Kent alles van data science en engineering. En pakt uit met een sterk conceptueel denk- en analysevermogen. Zo slaagt u er moeiteloos in om bigdatamodellen logisch op te stellen.
 • U kent de data-analyselevenscyclus op uw duimpje: behoefte­analyse, data-acquisitie en -integratie, dataopslag, datamining, data-analyse en rapportering.
 • U bent een crack in de identificatie en verzameling van relevante data. Want u vindt telkens de juiste databronnen zoals databanken, sensoren en online-interacties. U valideert de betrouwbaarheid van die bronnen, haalt er data uit en maakt die toegankelijk en bruik­baar voor complexe analyses. U filtert kritieke data om aan de informatieaanvraag te voldoen.
 • U bent vertrouwd met de ontwikkeling en toepassing van complexe query’s. Met het genereren, analyseren en extrapoleren van data. En met het zoeken en vinden van nieuwe verbanden tussen grote hoeveelheden data. Dankzij uw ervaring ontsluit u data in betekenisvolle informatie, kennis, inzichten, trends en voorspellende modellen.
 • U kent de regelgeving over het gebruik en de ontsluiting van data.
 • U wikt en weegt grondig om daarna gerichte antwoorden te geven op big data vraagstukken en om gepaste alternatieven te bedenken indien nodig.
 • U hebt iets te vertellen over artificiële intelligentie, machine learning, augmented analytics en voorspellende modellen.
 • U kent de activiteiten van de verzekeringsmaatschappij door en door – net als de specifieke business waarvoor u big data oplossingen aanbiedt.
 • U plant en organiseert eigen taken en algemene projecten als geen ander.
 • U slaagt erin om problemen te bekijken vanuit verschillende invals­hoeken en komt elke keer met een rake oplossing.
 • U werkt graag zelfstandig én in team. Feedback omarmt u om er beter van te worden. En met collega’s deelt u spontaan al uw kennis en ervaring.
 • U schrijft overzichtelijke en gestructureerde adviesrapporten in begrijpbare taal.
 • U spreekt zelfzeker en schrijft correct in het Frans, Engels is de werk- en voertaal.

Uw doorgroeikansen

Als big data analist wacht u een mooie toekomst:

 • Bouw uw expertise nog verder uit en word big data expert. Dan verdiept u zich in nog complexere analyses met een technische focus. Zit u liever aan de kant van de eindgebruiker? Ga dan aan de slag met big data analyses die business gerelateerd zijn. Tot slot kunt u ook een topper worden in voorspellende technieken.
 • Verleg uw focus naar andere businessdomeinen en hún behoeften aan big data analyses.
 • Stap over naar een andere functie binnen de verzekerings­maatschappij waarbij uw expertise van big data een meerwaarde is.
 • Groei door tot data-architect of enterprise data-expert.
 • Blinkt u uit in management en coaching? Dan ligt er voor u misschien wel een rol weggelegd als leidinggevende.

Uw competenties voor de toekomst

Om inzetbaar te blijven in de toekomst vinkt u ook deze eigenschappen af:

 • U blijft bij met digitale innovaties. Én met veranderingen in de verzekeringswereld. Een uitdaging: want de exponentiële groei in multimediale technologieën vraagt voortdurend om productontwikkelingen, nieuwe businessmodellen en gevarieerde distributie- en communicatiekanalen. Big data spelen een cruciale rol om keuzes te maken, beslissingen  te ondersteunen of acties te ondernemen.
 • U verdiept u in de ontwikkeling van vernieuwende ecosystemen. In de samenwerking tussen partners die bereid zijn om data uit te wisselen. En in de evoluties binnen artificiële intelligentie, machine learning en voorspellende analyses.
 • U volgt ICT-ontwikkelingen en -toepassingen op die belangrijk zijn voor de verzekeringswereld. Want een sterke e-awareness is mooi meegenomen in een business met voortdurend wijzigende behoeftes en bindende regelgevingen.
 • U respecteert de strenge wetgeving over het werken met en ont­sluiten van big data. En bent vertrouwd met de bescherming van data en privacy en met de beveiliging van financiële en data transacties.
 • U ontwikkelt een sterke business awareness.
 • U blijft uw Engels aanscherpen als werktaal.

Persoonlijke doeltreffendheid en zin voor verandering verzekeren uw toekomst. Dat betekent dat u:

 • resultaat- en oplossingsgericht werkt
 • met verschillende projecten tegelijk bezig bent: voor diverse opdrachtgevers en in een snel veranderende omgeving met meerdere stakeholders
 • plaatsonafhankelijk samenwerkt in wisselende projectteams en in een diverse context (multidisciplinair, internationale multiculturele achtergrond)
 • een groot aanpassingsvermogen hebt en goed in balans blijft
 • openstaat voor nieuwigheden en leergierig bent

Learn and Evolve – met Fopas

Is de verzekeringswereld uw ding? Lees en leer er dan over op onze website. En volg Fopas zeker op LinkedIn of Facebook. Zo blijft u continu op de hoogte van de sector.

Leren en opleiden bij Fopas – Verdere stappen in digitalisering

Verdere digitalisering van ‘leren en opleiden’ bij Fopas De leercontext verandert Alle medewerkers uit de verzekeringssector kunnen bij Fopas hun competenties versterken. Juniors, experten, 50 plussers en peoplemanagers vinden bovendien een gericht...
Read More

Uitreiking Learning and Development Award 2018

De Fopas Awards Learning & Development in 3 categorieën De vierde editie van de Fopas Awards voor Leren en Ontwikkelen kenmerkt zich omdat we voor de eerste maal drie categorieën laureaten onderscheiden en staat in het licht van wat Fopas het afgelopen jaar...
Read More

Bezoek aan de ‘coding school’ Ecole 19

Ecole 19, de coding school met een disruptief leermodel Ecole 19, de coding school met een disruptief leermodel, wordt gedragen door bedrijven zoals Belfius en Proximus. Sinds maart kan iedereen participeren: werkenden en werkzoekenden. Engagement, volharding...
Read More

‘Als je leert ben je een winnaar!’

‘Je bent een winnaar als je leert’ – sowieso! Dit was maar één van de slagzinnen op de AXA Talent Days 2018. Op 2 weken tijd werden er op 5 locaties stands gebouwd en workshops verzorgd door het AXA Learning & Development Team en door Fopas. ...
Read More

3th Digital Fopas Event – Uzelf heruitvinden om te (r)evolueren

Digital Event – 16 oktober 2018 Uzelf heruitvinden om te (r)evolueren   In een wereld in constante mutatie waarin beroepen digitaliseren, bedrijven robotiseren, eco-systemen complexer worden is het essentieel op een andere wijze te werken, samen te...
Read More

Fopas Learning & Development Awards 2018

Winnaars Learning & Development Awards 2018 De After Work Celebration van juni 2018 werd feestelijk afgesloten met het uitreiken van de Fopas Awards Learning & Development. Scores werden toebedeeld aan  de verzekeringsondernemingen op basis van onze Big...
Read More

Competentieprognose voor de sector met B-Hive

Competentieprognose voor het bank- en verzekeringsecosysteem Talent Hive (esf -scope 7348) is een project dat loopt van 11/2017 tot 10/2018 en dat gefinancierd wordt door het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Cofinancieringsfonds. B-Hive is de promotor en...
Read More

EVENT – Artificiële intelligentie in het leerlandschap van morgen

Humanizing machine intelligence in tomorrow’s learning landscape Be-ODL & Fopas – Event: vrijdag 01/12/2017 9.30 – 12.30 am Virtual reality en artificiële intelligentie maken duidelijk hun opwachting. De kosten hierbij vormen een uitdaging...
Read More

Observo op het Forum ‘Young Talent In Action’

Fopas op VBO Forum ‘Young Talent In Action’ Maandag 2 oktober – 9u – 16u Met ‘Young Talent in Action’ wil het VBO bedrijven en jongeren inspireren. Bedrijfsleiders, HR-verantwoordelijken en ruim 1000 jongeren verzamelen op 2 oktober in...
Read More

We gaan allen digitaal en demystificeren algoritmen!

Op 31 mei 2017 werd in samenwerking met het Forem de 5e editie van het #EdTechForum Digital Wallonia georganiseerd. Op het programma: de uitdaging om een flexibel vormingsprogramma uit te werken dat inspeelt op de digitale transformatie van de beroepen....
Read More