Uw missie in de job

U staat in voor de oplevering van ICT-projecten: samen met uw projectteam leidt u de ontwikkeling van die technische oplossingen om businessprocessen en -transacties te digitaliseren. U zorgt voor de initiatie, creatie, aanpassing en implementatie van de ICT-oplossingen binnen de architectuur. En hebt daarbij altijd oog voor performantie, gebruiksvriendelijkheid en beveiliging. U beheert de volledige levens­cyclus van de projecten: u brengt de business­behoeften in kaart, valideert de functionele en technische aspecten van de gevraagde oplossing en waakt over de ontwikkeling en acceptatie ervan. Tot slot laat u de oplossing in werking treden en doet u daarbij – indien nodig – aan change management.

Uw opdrachten

  • U definieert elke ICT-project vooraf helder en tot in de puntjes. Dat lukt na een grondige analyse van de projectaanvraag met de behoeften, het te bereiken doel en de impact. Daarbij houdt u ook rekening met de invloed op andere projecten.
  • U stelt de projectplannen op met timing, budget, vereiste medewerkers en vereiste middelen. Op basis daarvan stelt u een projectteam samen en bepaalt u de aanpak, methodes, standaarden en tools. Aan u om het project tijdig op te leveren volgens de gemaakte afspraken – in vakjargon: SLA’s (servicelevelagreements).
  • U bent aan zet om tijdens de uitvoeringsfase het project te managen en superviseren. Hoe? U haalt het projectplan erbij om te waken over kwaliteit, timing en budget. En beheert de toe­gewezen medewerkers en middelen. U zorgt ook voor de harmonisering en opvolging van de bereikte resultaten.
  • U leidt uw projectteam in goede banen met een agile aanpak. Dat betekent dat u met scrums en sprints werkt om zo snel tot de gewenste resultaten te komen. U wijst de teamleden rollen en opdrachten toe. Staat hen bij met raad en daad. Adviseert hen bij gemelde problemen of risico’s. Geeft hen feedback. En grijpt in waar nodig. Indien nodig stuurt u het project bij om de vereiste kwaliteit en klantentevredenheid te garanderen.
  • Als goede coach hebt u aandacht voor de inzetbaarheid van uw teamleden. U zorgt ervoor dat zij hun competenties, vaardig­heden en knowhow optimaal ontwikkelen en gebruiken.
  • U coördineert alle activiteiten van het project, communiceert erover en stemt af met alle betrokkenen. U plant regelmatig een overleg in met de projectinitiator of -sponsor. En rapporteert aan het management.
  • Is een project opgeleverd? Dan maakt u een evaluatie van het verloop en trekt u er lessen uit voor volgende projecten.
  • U volgt ICT-ontwikkelingen op de voet. Zo kunt u snel inspelen op de behoeften van de business en projectaanvragen beter inschatten.

Uw competenties

  • Projectmanagement binnen de ICT-wereld is hélemaal uw ding. U weet dan ook alles over planning, budget, resourcemanagement, SLA, KPI, …
  • U verbaast vriend en vijand met uw indrukwekkende organisatie­talent. En hebt ondertussen een sterke reputatie in de efficiënte en kwalitatieve oplevering van projecten – volgens plan, budget en timing.
  • U bent thuis in verschillende projectmanagementmethodologieën: van ‘waterval’ tot ‘agile’, van standaarden tot best practices.
  • Workshops en scrummeetings leiden? Dat hebt u al vaker gedaan.
  • U hebt een sterke ICT-achtergrond. En een goed inzicht in de IT-architectuur om nieuwe projecten te initiëren – denk aan apps en platformen.
  • Een verzekeringsmaatschappij heeft voor u geen geheimen. U kent haar activiteiten en de daaraan verbonden businessprocessen en -systemen.
  • U anticipeert op technologische vernieuwingen en brengt de meer­waarde ervan in kaart voor de verzekeringsmaatschappij en de business. E-insurance en innovatieve (online) businessmodellen? Een hyper­connected wereld waarin sociale media en artificiële intelligentie de toon zetten? Het boeit u mateloos. En met uw sterke security awareness verdiept u zich graag in businessbeheersystemen en de digitale oplossingen voor de u toegewezen domeinen. U bent ook helemaal thuis in een wereld waarin work­flow automatisering en nieuwe architectuurtools van cruciaal belang zijn.
  • Met uw sterk analytisch vermogen maakt u risicoanalyses vanuit verschillende invalshoeken. Met uw kritische blik analyseert, structureert en beoordeelt u data en informatiebronnen. En met uw passie voor het vak bestudeert u processen tot in de puntjes. Bovendien genereert u complexe gegevens alsof het niets is.
  • Uw taak? ICT-investeringen realiseren en nieuwe ICT-technologieën introduceren. Om dat te doen, bedenkt u vernieuwende projectaanpakken en pragmatische oplossingen.
  • U maakt anderen wegwijs in projecten, complexe systemen en IT-architectuur. En geeft hen op basis van uw expertise heldere, gegronde en betrouwbare adviezen.
  • U werkt graag zelfstandig én in team. Bovendien vindt u altijd meteen uw plekje in de wisselende projectteams. Kennis en ervaring deelt u spontaan om collega’s te helpen.
  • In alles wat u doet, bent u klant- en resultaatgericht.
  • Met uw onovertroffen communicatievaardigheden overtuigt u anderen moeiteloos van uw plannen binnen projectmanagement.
  • Er schuilt een peoplemanager in u die zijn projectteams vlotjes aanstuurt en coacht.
  • U schrijft overzichtelijke en gestructureerde adviesrapporten in begrijpbare taal.
  • U gebruikt het Engels als werktaal.

Uw doorgroeikansen

Als projectmanager wacht u een mooie toekomst:

  • Bouw uw expertise uit om aan het hoofd te komen van nog complexere projecten. Of verleg u grenzen naar andere domeinen waar ze een projectmanager als u nodig hebben (zoals marketing, audit, veranderingstrajecten, …)
  • Leg u toe op program management: dan leidt u één programma dat meerdere projecten tegelijk omvat.
  • Ontpop u tot change manager en leid reorganisatie- en veranderingsprojecten in goede banen.
  • Klim op tot leiding­gevende. Of zet uw management en people skills in voor een strategische functie.

Uw competenties voor de toekomst

Om inzetbaar te blijven in de toekomst vinkt u ook deze eigenschappen af:

  • U blijft bij met digitale innovaties. Én met veranderingen in de verzekeringswereld. Een uitdaging, want de exponentiële groei in multimediale technologieën vraagt voortdurend om productontwikkelingen, nieuwe businessmodellen en gevarieerde distributie- en communicatiekanalen. Er is een cruciale rol weggelegd voor projectmanagement om al die digitale uitdagingen aan te gaan en de baas te blijven.
  • U verdiept u in de ontwikkeling van vernieuwende ecosystemen. En in de samenwerking tussen partners die een impact hebben op de leiding van multidisciplinaire projectteams.
  • U bent snel weg met nieuwe ICT-technologieën en oplossingen. Ze mogen u gerust een early adopter in de ICT noemen.
  • U volgt evoluties in de business op de voet.
  • U ontwikkelt uw adviesvaardigheden en vernieuwend denken.
  • U versterkt uw klantgerichte communicatievaardigheden en blijft uw Engels aanscherpen als werktaal.

Persoonlijke doeltreffendheid en zin voor verandering verzekeren uw toekomst. Dat betekent dat u:

  • resultaat- en oplossingsgericht werkt
  • met verschillende projecten tegelijk bezig bent: voor diverse opdrachtgevers en in een snel veranderende omgeving met meerdere stakeholders
  • plaatsonafhankelijk samenwerkt in wisselende projectteams en in een diverse context (multidisciplinair, internationale multiculturele achtergrond)
  • een groot aanpassingsvermogen hebt en goed in balans blijft
  • openstaat voor nieuwigheden en leergierig bent

Learn and Evolve – met Fopas

Is de verzekeringswereld uw ding? Lees en leer er dan over op onze website. En volg Fopas zeker op LinkedIn of Facebook. Zo blijft u continu op de hoogte van de sector.

Je loopbaan is als het leven, geen recht pad

Je loopbaan is als het leven, geen rechte pad. Je kan je loopbaan vanuit verschillende perspectieven benaderen. Alvast deze tweevoudige benadering. Je loopbaan is als een reis, of beter: een wandeling. Je zet een voet voor de andere, volgt een aangelegd pad en...
Read More

Uw loopbaan: officieel via Mycareer.be

Een handig overzicht van uw loopbaan via de officiële MyCareer.be Op mycareer.be vindt u een overzicht van uw loopbaan in de vorm van een tijdlijn. Daarop ziet u: alle periodes waarin u actief was als werknemer, zelfstandige of ambtenaar, en alle periodes...
Read More

Flexibele (einde)loopbanen

Hoe omgaan met wendbaarheid, agility, employability in een werkomgeving gekleurd door verschillende generaties en toenemende digitalisering? Langer werken, investeren in jongeren en digitalisering zouden de uittrede van baby-boomers moeten opvangen. De...
Read More

Onweerswolken boven het hoofd

Warme zomerdagen gaan vaak gepaard met onweders. Ze worden aangekondigd, u verwacht ze, u hoort ze in de verte rommelen, u wilt op tijd binnen zijn, er zo weinig mogelijk last van hebben. En dan komen ze niet. Alle zorgen en maatregelen die u nam … een maat...
Read More

Doe er wat aan, beter te vroeg dan te laat!

Hebt u al wel eens het gevoel amper het hoofd boven water te kunnen houden met alle taken die op u afkomen? Dan zijn de volgende oplossingsstrategieën misschien iets voor u. Ook handig als u dergelijke situatie wenst te vermijden (en dat is alleen maar aan te...
Read More

Be the star of your own career

Read More

Loopbaanbegeleiding bij Fopas

Wat is loopbaanbegeleiding? Hoe verloopt een loopbaanbegeleiding? Wat levert het op? Dat en vele andere vragen (en antwoorden) kwamen aan bod tijdens de lunchcauserie van januari 2016. Managers en vertegenwoordigers van HR en van de vakbond kregen tekst en...
Read More

Rarely are jobs designed to match the talents

Rarely are jobs designed to match the talents, preferences, and aspirations of the individual. Dr. Amy Wrzesniewski, professor of Organizational Behavior at the Yale School of Management, discussed the art and science of job crafting.

Read More

Jobcrafting in a nutshell: turning the job you have into the job you want!

Bekijk dit tekenfilmpje (UK – 4 min) en maak van de job die je hebt, de job die je…
Read More

Jobcrafting, a hands-on session at Fopas

Een grote groep HR, managers en vakbonden daagden op voor een introductie in Jobcrafting, tijdens de lunchcauserie van maart 2015 bij Fopas. Wim van Dynamo begeleidde deze interactieve sessie met veel onderlinge uitwisselingen. Met welke vragen start u het best?...
Read More