cloud-97453_1280WORK – LIFE PASSAGE

Verzekeringen zijn niet sexy. Het is een grijze sector, want hij houdt zich aan procedures, nauwgezet. En dat maakt traag en saai, zo wordt gezegd door mensen die er werken en die het imago laten onderzoeken. Kleine letters, complexe zinsconstructies, de onmogelijkheid om tussen de uitzonderingen de regels te lezen, de restricties bij uitbetaling houden de buitenwereld op afstand.

Wat vergeten wordt is dat de sector is zoals de lucht bij ons. Met veel wisselende schakeringen grijs, die zich langzaam laten ontdekken. Wie van ons weet dat  kansberekening van gevaar en verlies, de sector tot gokker transformeerde? Een berekende weliswaar. En deze verslavende eigenschap kent waardering. Gokken zonder zelf op risico’s te springen, de erbij horende spanning schuwen en dus, veilig spelen koesteren.

Als een grijs wolkendek dekt hij de scherpe kanten en kleuren onder zich toe. Toch dringen er soms vreemde vragen en situaties door. Bij overstromingen bijvoorbeeld, als de waarde van wat was onschatbaar blijkt. Omdat het niet altijd gaat over dingen die aan de oppervlakte verdwenen, maar over de onderstroom. Een dieper verlies, onbetaalbaar. Die geven dan aanleiding tot omzichtige en voorzichtige mengvormen van zwart-witdenken. Ganse gedachten-wolken vol. Van door wol geverfde medewerkers, bedachtzaam en geduldig in de omgang. Gehecht. In zorgen. Met elk hun verhaal.

Het is een sector die nog op weg is in grijze nuances en daar trots op mag zijn. Die als een ware wichelaar de weg wijst, uit het duister. Voorbij de grijze saaiheid. Véél meer dan vijftig tinten. Verzekeringen, het nieuwe sexy.