WORK LIFE PASSAGE

Schaakmat

 

Had ik mij meer betrokken gevoeld bij de vergadering, dan had ik hem wellicht geholpen. Zijn blik aan de vergadertafel gevangen en ‘neen’ geschud. Niet goed bezig. Of met een schuin hoofd gewezen naar de anderen rond de tafel. Zie je dan niet dat ze niet luisteren? Of in een ultieme poging de aandacht van hem af te leiden, een appelflauwte voor gewend hebben. Stop dat exposé.

Zelfzeker had hij pc en beamer geïnstalleerd, gecheckt en toen glimlachend rondgekeken. Contact gezocht met het publiek. Mijn collega-managers van de afdelingen Productie, Leven, Retail. Die waren nog bezig met zichzelf en met elkaar. Pas toen onze n+1 hem nog eens aankondigde kon hij het project, dat een grote meerwaarde voor ons allen zou hebben, voorstellen. Vijf slides. Telkens een bullet list met kernwoorden.

Terwijl ik deed alsof ik luisterde, las ik de geprojecteerde info af. * De verzekeringssector telt het hoogst aantal digitale beginners. * Wereldwijde studie Gapgemini 2018. * Lage scores voor digitale vaardigheden. * Procesautomatisatie van backend processen. Eenduidig, simpel, ik begreep het meteen. Niet dat dit iets over mij zegt. Hij ook las het lijstje af, trager, en stopte de kernwoorden nog eens in lange zinnen. Als besluit verwoordde hij het lijstje nog eens, verpakt met enkele synoniemen. Dan de volgende slide. Ik keek hem aan en knikte. Ja, ik begrijp het, ga verder aub.

Mijn tafelgenoten, zeven mannen, bleven gefocust op hun smartphones, tablets en laptops. Bewegelijke vingers die in alle richtingen gekleurde vlakken deden oplichten. Ze leken alleen fysiek aanwezig. Niets was minder waar, zo zou snel blijken.

En zijn er nog vragen, klonk het onschuldig. Als bij startschot, schoten de zeven recht, als ijverige kabouters rechtten ze hun ruggen, de onderarmen in een rechte hoek op tafel, klaar voor het grote werk. Klaar om de eigen expertise ten toon te stellen en het project volledig te torpederen. Met de grove borstel. Ik deed gezwind mee.

En de presentator? Die keek glimlachend op naar de voorzitter, onze n+1. Tevreden. Het spel was goed gepland: ónze kaarten lagen op tafel, hun pionnen waren aan zet.