Jouw missie in de job

Je bent de persoon van bits en bytes. Dankzij jouw codes kunnen eindgebruikers software gebruiken om hun werk uit te voeren. Hiertoe zorg je voor : de technische analyse, de programmering, het testen en het onderhoud van de ICT oplossingen zodat ze voldoen aan de behoeften van de interne klant en de business.

Jouw opdrachten

Je zorgt van a tot z voor de goede werking van toegewezen ICT-oplossingen :

  • Bij de start van de aanvraag, reik je eerst een gedegen technische oplossing en verbetering aan op basis van de analyses van de functioneel analisten en/of andere technische collega’s. Je zorgt ervoor dat de aanvragen behandeld worden conform de afgesproken methodologie.
  • Je evalueert vervolgens de technische haalbaarheid, voert de verdere technische analyses uit, en werkt ook verder mee aan de functionele analyses zodat de voorgestelde oplossingen maximaal voldoen aan de behoeften van de eindgebruikers. Dit is ook belangrijk om een correcte programmering van de toepassing mogelijk te maken. Je schrijft zelf logische en kwaliteitsvolle codes en je zorgt voor de nodige documentatie ervan.
  • Nadien sta je in voor het testen van programma’s en formuleren van voorstellen om ze te corrigeren, met als doel aan de vastgelegde kwaliteitsnormen te beantwoorden.
  • Bij de lancering ervan, draag je bij aan het configuratiemanagement met als doel de ontwikkelde ICT-oplossingen gecontroleerd en probleemloos in productie te brengen.
  • Je zorgt ook voor het voorbereiden van de documentatie bij de ontwikkelde programma’s om de interne informatici een instrument aan te reiken bij het gebruik van de programma’s.
  • Je blijft instaan voor de goede werking van de opgeleverde toepassingen om hun ononderbroken werking te waarborgen.
  • Vanuit je expertise draag je bij aan de implementatie van digitale transformatieprojecten om de dienstverlening, de performantie van de processen, de exploitatie van big data en dergelijke te optimaliseren.

Jouw competenties

  • Als analist-programmeur beheers je de vereiste analyse- en programmeringstechnieken (code).
  • Je bent ook goed in het plannen en organiseren van je eigen activiteiten binnen projectmanagement.
  • Je bent ook sterk in het begrijpen van functionele analyses van ‘business processen’.
  • Je analyseert ook zelf ‘business’ processen en zet functionele analyses om in technische analyses voor ICT-oplossingen.
  • Je beheerst één of meerdere ICT- programmeertalen, analysetechnieken, testmethoden.
  • Je werkt kwaliteitsvol volgens ICT- product, budget en timing.
  • Je bent oplossingsgericht; je vangt ‘bugs’ en onverwachte situaties op bij o.a. het live gaan of ‘break down’ van de ICT toepassingen.
  • Je bekijkt technische problemen vanuit verschillende invalshoeken en zoekt naar praktische oplossingen.
  • Je geeft advies op basis van je kennis van zaken en ervaring.
  • Je bent in het algemeen goed vertrouwd met de activiteiten van de verzekeringsmaatschappij.
  • Je werkt graag zelfstandig en je bent een teamplayer. Je staat open voor feedback en helpt spontaan je collega’s door je kennis ter beschikking te stellen.
  • Je spreekt zelfzeker en schrijft correct in het Frans. Engels is de werktaal.

Jouw doorgroeikansen

Als analist-programmeur kies je voor specialisatie, verdieping of verbreding.

  • Je kunt verder expertise uitbouwen als ICT- expert. Je kunt je ook verbreden in andere ICT- toepassingen ofwel als productleider of business-analist. Je kunt ook overstappen naar andere diverse functies binnen de verzekeringsmaatschappij waarbij ICT- kennis belangrijk is.
  • Als je sterk bent in management en in het coachen van mensen, kun je ook leidinggevende worden.

Jouw competenties voor een blijvende inzetbaarheid in de toekomst

  • Zowel de financiële als de verzekeringswereld zijn in volle transitie. De exponentiële groei in innovatieve technologieën en algoritmen met de introductie van ‘insurtech’ intelligente oplossingen leiden tot allerlei nieuwe toepassingen in de business units. Ze hebben impact op nieuwe businessmodellen, productontwikkelingen, multidistributie- en communicatiekanalen alsook dragers, big datamanagement. Een sterke ‘e-awareness’ en snel weg zijn met nieuwe ICT-toepassingen en oplossingen zijn een must in een sterk evoluerende business met permanent wijzigende behoeften.
  • Volg ook de stringente regelgeving inzake privacy-bescherming, data governance, data security, preventie van cybercrime, en andere aspecten. Nieuwe regelgeving impacteert het ontwikkelen van digitale oplossingen.
  • Behoud een sterke focus op nieuwe ontwikkelingen in de ICT-oplossingen relevant voor de business met aandacht voor het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke applicaties. Je bent ook mee in de wereld van nieuwe programmeertalen, codes en tools binnen virtuele software development (automatische codering, development en testing).
  • Sterke ‘business awareness’ met focus op creatieve en pragmatische ICT-oplossingen, aangevuld met een sterke ‘cost awareness’.
  • Je kan werken in een performance managementsysteem (met SLA’s en KPI’s).
  • Je beheerst het Engels als werktaal.Persoonlijke doeltreffendheid en veranderingszin zijn een must voor de toekomst. Dat betekent dat je :
  • resultaat- en oplossingsgericht werkt aan gelijktijdig lopende opdrachten voor diverse opdrachtgevers in een snel veranderende omgeving met vele actoren en stakeholders; het betekent ook dat je tijd- en plaatsonafhankelijk samenwerkt met wisselende en diverse projectteams (multidisciplinair, internationaal en/of multicultureel);
  • open staat voor feedback van je leidinggevende en collega’s en dat je aandacht hebt voor je persoonlijke groei en inzetbaarheid;
  • leergierig bent en je een open mindset hebt voor nieuwe uitdagingen en veranderingen;
  • veerkrachtig blijft en persoonlijk in balans in een verzekeringswereld in volle transformatie;
  • de creativiteit waardeert van een multiculturele en intergenerationele werksetting.

Learn and evolve – met Fopas

Is de verzekeringswereld jouw ding? Lees en leer er dan meer over op onze websites.
Volg de trends op via Observo en consulteer het leerprogramma van Fopas. Zo blijf je continu op de hoogte van de sector.

Artificial intelligence en de impact op de verzekeringssector

Artificial intelligence, quid de verzekeringssector? Een gedreven en enthousiaste Joachim van der Herten – postdoctoraal onderzoeker ‘Machine learning’ aan de universiteit Gent & CTO in ML2Grow – liet zijn publiek kennismaken met (recente) evoluties...
Read More

Digitale competenties – aanbod Fopas

Uw digitale competenties scherp stellen? Doe beroep op Fopas voor:   Schrijven voor online media Lezen en schrijven op het scherm Social Media: get up to date Slimme internet-tools Focus op Google, Linkedin, … Concentratie en efficiëntie bij...
Read More

Active Aging in de sector

Active Aging – actief levensfasebewust beleid in de verzekeringssector   Langer werken, hoe doe je dat? Medewerkers langer laten werken, hoe doe je dat als werkgever? Want we  hebben allen langere loopbanen en unieke noden. De sociale partners van...
Read More

Een toffe werkplaats? Kwestie van vrienden!

Volgens Lifeboat, een organisatie die de ‘wetenschap vriendschap’ onderzoekt, is het hebben van vrienden op de werkplek cruciaal: Hoe ouder de medewerker (> 50 jaar) hoe groter de kans enkele goede vrienden te hebben op de werkplaats Het is vooral de kwaliteit...
Read More

l’Observatoire de l’Evolution des Métiers de l’Assurance en France (Observatorium van de evolutie van de beroepen in de verzekeringssector)

Werd opgericht in 1996. Haar missie bestaat erin te informeren over factoren die kunnen maken dat functies naar de toekomst toe wijzigen. Op die manier kan de verzekeringssector tijdig handelen naar competenties en opleidingsbehoeften toe. Publiceert jaarlijks...
Read More

Digitale transformatie en jobevolutie

Wat verwachten van digitale transformatie en de evoluties in onze jobs? Nieuwe technologieën doen steeds sneller hun intrede en evolueren continu. Hun impact op de wijze waarop we werken kondigt veranderingen aan. En die zien we best onder ogen. Impact van de...
Read More

Leerbereidheid en mediawijsheid in de verzekeringssector

Fopas voerde 2 onderzoeken uit bij plus 45-jarige en min 35-jarige ex-deelnemers aan Fopas opleidingen, telkens zo’n 8.200 medewerkers uit de verzekeringssector (2012 -2013): Enquête Leerbereidheid Enquête Mediawijsheid De resultaten van deze enquêtes vindt u...
Read More

Artificiële intelligentie: impact op onze competenties

Become better humans? Dankzij artificiële intelligentie  Machines leren en zijn nu al in staat ingangsproeven en examens af te leggen en beargumenteerde papers te schrijven. Binnen afzienbare tijd studeert de eerste robot af aan een Amerikaanse universiteit....
Read More

Prospectiebarometer Verzekeringen 2015 – 2020 (Frankrijk)

In Frankrijk maakt het Observatoire de l’évolution des métiers de l’assurance (Observatorium van de evolutie van de beroepen in de verzekeringssector) grondige analyses van alles wat leeft en beweegt in de bedrijven van de sector en in hun omgeving. Er worden 7...
Read More

Wat is de Inbox van de toekomst?

Ervaren medewerkers maakten de introductie van e-mail op het werk mee. Dit was een hele stap vooruit voor hen die enkel briefwisseling, fax en telefoon kenden. De jonge medewerkers van vandaag gebruiken omzeggend geen e-mail onder elkaar. Hoog tijd voor de...
Read More