Jouw missie in de job

Je bent het wiskundig brein voor de verzekeringsmaatschappij. Op basis van je analyses en actuariële studies reik je het management beslissingstools en boordtabellen aan, waardoor zij in staat zijn weloverwogen adviezen over de verzekeringsproducten te formuleren.

Jouw opdrachten

  • Je voert actuariële en financiële berekeningen uit, je maakt simulaties en je formuleert voorstellen met betrekking tot de verzekeringsproducten. Je zoekt eveneens naar mogelijke risico’s.
  • Je verzamelt, controleert en actualiseert brutogegevens en statistieken.
  • Je ontwikkelt, valideert en actualiseert de actuariële berekeningsmodellen.
  • Je analyseert en maakt rentabiliteitstudies op met betrekking tot tariferingen van de verzekeringsproducten.
  • Over dit alles maak je overzichtelijke rapporten en formuleer je adviezen ter ondersteuning van managementbeslissingen.

Jouw competenties

  • Met je wiskundige en/of economische achtergrond heb je een grondige kennis van actuariële technieken, statistiek en financiële rapporteringtechnieken.
  • Je kent de verzekeringsproducten door en door. Je bent eveneens vertrouwd met verzekeringstechnieken en regelgeving. Je analyses, berekeningen, studies en aanbevelingen zijn van kritiek belang, daarom is het cruciaal om alle informatiebronnen en data telkens weer accuraat te controleren en kritisch te beoordelen op betrouwbaarheid en relevantie.
  • Je hebt uiteraard een sterk analytisch vermogen. Als actuaris maak je complexe data-analyses vanuit diverse invalshoeken. Je genereert hiervoor de meest complexe data uit databanken en bewerkt deze met de meest ingewikkelde formules en functies in rekenbladen. Uiteraard ken je ook grondig de ICT- beheersystemen van de onderneming.
  • Belangrijk is ook dat je cijfers doet spreken. Je verwerkt, structureert en presenteert complexe cijferresultaten op een logische, overzichtelijke en visuele wijze, met oog voor elk detail. Je vertaalt ook deze actuariële informatie in verstaanbare taal voor het management.
  • Op basis van je actuariële kennis en ervaring, formuleer je heldere en gegronde adviezen.
  • Je werkt zowel zelfstandig als in teamverband en je deelt jouw expertise met collega’s.
  • Je spreekt en schrijft correct in het Frans en in het Engels.

Jouw doorgroeikansen

Als studiegelastigde actuariaat kies je voor specialisatie, verdieping of verbreding.

  • Je kunt verder evolueren in actuariële studies en hierin de topexpert worden, ofwel overstappen naar andere gespecialiseerde financiële functies zoals auditor, ALM of riskmanager.
  • Je bent ook gegeerd als expert bij productontwikkeling en uiteraard kun je ook in deze functie verder evolueren.
  • Als je sterk bent in het coachen van collega’s kan je teamleader worden. Eens je de nodige management- en people skills hebt kun je verder doorgroeien naar een leidinggevende of een strategische functie binnen de maatschappij.

Jouw competenties voor een blijvende inzetbaarheid in de toekomst

  • De verzekeringsonderneming is in volle transitie: nieuwe businessmodellen, verzekeringsproducten, diensten en distributiekanalen met aandacht voor ‘extended services’ worden geïntroduceerd. Vanuit je rol ga je deelnemen aan het verfijnen van het verzekeringsaanbod, hierbij geef je aandacht aan rentabiliteit, kostenbeheersing, schaalvoordelen, efficiëntie van verzekeringsprocessen doorheen de volledige keten.
  • Je gaat hiertoe complexere databanken opzetten, nieuwe soorten data zoeken uit toegankelijke bronnen zoals sociale netwerken en informatieplatformen over het gedrag van verzekeringsconsumenten. Dankzij deze informatie kunnen verzekeringsproducten, contractvoorwaarden, garanties en tariferingen worden verfijnd.
  • Je volgt de evoluties in actuariële studies en berekeningen. Je verdiept je in data science en data engineering.
  • Je gaat toenemend gebruik maken van innovatieve datamanagementsystemen gebaseerd op complexe algoritmen, big data en AI. Je zal deze technologieën inzetten om ‘slimmere’ data te vergaren, modeleringen op te zetten, risico’s te kwalificeren, voorspellingen te maken zodat de verzekeringsprocessen verbeterd worden.
  • Je volgt de regelgeving op rond controle- en rapporteringsvereisten, riskmanagement, compliance, gegevensbeveiliging, fraudedetectie (bv. Solvency, IFRS, Information Security) en houdt hiermee rekening in je analyses en adviezen.
  • Je bent sterk in het ontwikkelen van vernieuwende concepten, het opzetten van analyse- en berekeningsmodellen en het betekenis geven aan cijfers.
  • Je werkt samen met multidisciplinaire teams bij de ontwikkeling van nieuwe verzekeringsproducten of de optimalisering van bestaande verzekeringsproducten.
  • Je bent thuis in productmanagement.
  • Engels is je werktaal.

Persoonlijke doeltreffendheid en veranderingszin zijn een must voor de toekomst. Dat betekent dat je:

  • graag zelfstandig werkt en tegelijk een teamspeler bent, ook in een digitale werkomgeving;
  • open staat voor feedback en je aandacht hebt voor je persoonlijke groei en inzetbaarheid;
  • open staat voor nieuwe zaken en leergierig bent. Je omarmt eveneens digitale ontwikkelingen;
  • veerkrachtig en persoonlijk in balans blijft in een verzekeringswereld in volle transitie;
  • de creativiteit waardeert van een multiculturele en intergenerationele werksetting.

Learn and Evolve – met Fopas

Is de verzekeringswereld jouw ding? Lees en leer er dan meer over op onze websites. Volg de trends op via Observo en consulteer het leerprogramma van Fopas. Zo blijf je continu op de hoogte van de sector.

 

De informatie-professional, een job van de toekomst, of een kerncompetentie voor de meesten van ons?

De competentie om relevante informatie te verzamelen, te verwerken en te presenteren is in een toenemend aantal jobs een verwachting, en zelfs een vereiste. Hoe kan deze kerncompetentie ‘verzamelen, verwerken en presenteren van data’ aangeleerd, onderhouden...
Read More

De verzekeringssector gaat mee met de tijd

De sector gaat mee met zijn tijd en maakt zich klaar om de uitdagingen van morgen (jaarrapport Assuralia 2015-2016). Welke competenties leiden we hieruit af?

Read More

Artificiële intelligentie: impact op onze competenties

Become better humans? Dankzij artificiële intelligentie  Machines leren en zijn nu al in staat ingangsproeven en examens af te leggen en beargumenteerde papers te schrijven. Binnen afzienbare tijd studeert de eerste robot af aan een Amerikaanse universiteit....
Read More

Digitalisering zet de arbeidsmarkt op haar kop. Bereid u voor!

De arbeidsmarkt op haar kop: hoe houdt u uw kansen op werk gaaf in digitale tijden? Dat is de vraag die de VRT-Nieuws 14/9/2018 zich stelt naar aanleiding van de studie van Agoria, de technologiefederatie. Agoria harkte alle cijfers en voorspellingen bij elkaar...
Read More

Wat zijn de HR competenties van de toekomst ?

Dave Ulrich, professor Universiteit Michigan, onderscheidt 6 toekomstige competenties voor HR professionals: Geloofwaardige activist (zij doen wat ze zeggen) Strategische positie-zoeker (ze kennen de BU context en reageren overeenkomstig) Sterkte-bouwer...
Read More

Welke toekomst voor de beroepen “Secretariaat- Assistentie” in de verzekeringssector (Frankrijk)?

Het Frans Observatorium van de verzekeringsberoepen constateert: De daling van het aantal effectieve medewerkers gaat gepaard met een demografische transformatie: leeftijd en anciënniteit gaan de hoogte in De inhoud van de job verandert: hoe langer hoe...
Read More

Competentieprognose voor het bank- en verzekeringsecosysteem

Synthese: prognose competenties in bank- en verzekeringen Dat de financiële wereld zich in een disruptief tijdperk bevindt dat nieuwe competentieverwachtingen zal meebrengen, hoeft nauwelijks betoog. Het Talent Hive project  – essentieel onderdeel van een...
Read More

Zelfsturing & -organisatie in de sector

Evolutie in de organisatie van het werk Zelfsturende teams – een topic dat in toenemende mate zijn intrede doet in de verzekeringssector. In het verre verlengstuk ervan kan inspiratie gevonden worden in de organisatieprincipes van Ricardo Semler, CEO Semco...
Read More

World Insurance Report 2016

Het World Insurance Report 2016 (Capgemini & Efma) bundelt klantenervaringen voor levens- en schadeverzekeringen wereldwijd. Enkele belangrijke observaties uit het rapport: Verzekeraars over de hele wereld presteerden in het algemeen beter op het gebied...
Read More

l’Observatoire de l’Evolution des Métiers de l’Assurance en France (Observatorium van de evolutie van de beroepen in de verzekeringssector)

Werd opgericht in 1996. Haar missie bestaat erin te informeren over factoren die kunnen maken dat functies naar de toekomst toe wijzigen. Op die manier kan de verzekeringssector tijdig handelen naar competenties en opleidingsbehoeften toe. Publiceert jaarlijks...
Read More