Uw missie in de job

Samen met uw team leidt u diverse veranderingsprojecten in goede banen. Denk aan de implementatie van nieuwe business­modellen, reorganisatie van businessprocessen en implementatie van transformatieprocessen. U beheert daarbij de volledige levens­cyclus van die projecten.

Uw opdracht

 • Aan u om elk veranderingsproject eerst helder te definiëren: wat is de scope ervan? U bestudeert daarvoor de projectvoorstellen én de impact ervan op de business of organisatie. En u analyseert de behoeften van de interne en/of externe klanten en de te behalen doelstellingen.
 • U giet al het bovenstaande in een projectplan met aandacht voor timing, budget, vereiste mensen en vereiste middelen. Op basis daarvan stelt u een projectteam samen met de gevraagde competenties. U zorgt ervoor dat op elk moment de nodige resources aanwezig zijn: zo slaagt u erin om het project tijdig en efficiënt op te leveren.
 • Tijdens de uitvoerings- en implementatiefase bent u aan zet om het project te managen en superviseren. Hoe? U haalt het projectplan erbij om te waken over kwaliteit, timing en budget. En beheert de toe­gewezen medewerkers en middelen. Indien nodig stuurt u het project bij om de vereiste kwaliteit en klanten­tevreden­heid te garanderen.
 • Als een goede coach hebt u aandacht voor de inzetbaarheid van uw teamleden. Via individuele en gezamenlijke coaching zorgt u ervoor dat zij hun competenties, vaardig­heden en knowhow optimaal ontwikkelen en gebruiken.
 • U coördineert alle activiteiten van het project, communiceert erover en stemt af met alle betrokkenen. U plant regelmatig een overleg in met de projectinitiator of -sponsor. En bent hét aanspreek­punt van interne en externe klanten voor vragen en problemen.
 • U rapporteert elk projectaspect aan het management. Zo zorgt u ervoor dat het project voldoet aan de organisatorische vereisten, methodologie en kwaliteitsnormen. U rapporteert ook alle gegevens voor de facturatie.
 • Is een project opgeleverd? Dan maakt u een evaluatie van het verloop en trekt u er lessen uit voor volgende projecten.
 • U blijft bij met ontwikkelingen binnen uw specifieke vakdomein, procesmethodologie en projectmanagement.

Uw competenties

 • Projectmanagement is hélemaal uw ding. U weet dan ook alles over planning, budget, resourcemanagement, SLA, KPI, …
 • U verbaast vriend en vijand met uw indrukwekkende organisatie­talent. En hebt ondertussen een sterke reputatie in de slimme, efficiënte en kwalitatieve oplevering van projecten – volgens plan, budget en timing.
 • U bent thuis in verschillende projectmanagement­methodes: van ‘waterval’ tot ‘agile’. Ook de bijbehorende tools kent u op uw duimpje.
 • Een verzekeringsmaatschappij heeft voor u geen geheimen. U kent haar activiteiten en de daaraan verbonden businessprocessen.
 • U anticipeert op technologische vernieuwingen en brengt de meer­waarde ervan in kaart voor de verzekeringsmaatschappij en de business.
 • U hebt een analytische geest en een conceptueel denkvermogen.
 • Met uw kritische blik analyseert u projectaanvragen. Om daarna vernieuwende projectaanpakken en pragmatische oplossingen te bedenken.
 • Op basis van uw expertise geeft u heldere, gegronde en betrouwbare adviezen.
 • U werkt graag zelfstandig én in team. Bovendien vindt u altijd meteen uw plekje in de wisselende projectteams. Kennis en ervaring deelt u spontaan om collega’s te helpen.
 • In alles wat u doet, bent u klant- en resultaatgericht.
 • Met uw onovertroffen communicatievaardigheden overtuigt u anderen moeiteloos van uw plannen binnen projectmanagement.
 • Er schuilt een people manager in u die zijn projectteams vlotjes aanstuurt en coacht.
 • U hebt een vlotte pen om duidelijke en gestructureerde adviesrapporten op te stellen. U schrijft én praat correct in het Nederlands en Engels (wat de werktaal is).

Uw doorgroeikansen

Als projectleider / projectmanager wacht u een mooie toekomst:

 • Bouw uw expertise uit om aan het hoofd te komen van nog complexere projecten. Of verleg uw grenzen naar andere domeinen waar ze een projectleider als u nodig hebben (zoals marketing, audit, veranderingstrajecten, …)
 • Leg u toe op program management: dan leidt u één programma dat meerdere projecten tegelijk omvat.
 • Ontpop u tot change manager en leid reorganisatie- en veranderingsprojecten in goede banen.
 • Klim op tot leiding­gevende. Of zet uw management en people skills in voor een strategische functie.

Uw competenties voor de toekomst

Om inzetbaar te blijven in de toekomst vinkt u ook deze eigenschappen af:

 • U verbreedt en verdiept uw expertise in projectmanagement.
 • U legt u toe op innovatie projecten en op de transitieprocessen van morgen.
 • U volgt ontwikkelingen in de business op de voet.
 • U ontwikkelt uw skills om advies te geven en vernieuwend te denken.
 • U versterkt uw klantgerichte communicatievaardigheden en blijft uw Engels aanscherpen als werktaal.

Persoonlijke doeltreffendheid en zin voor verandering verzekeren uw toekomst. Dat betekent dat u:

 • resultaat- en oplossingsgericht werkt;
 • met verschillende projecten tegelijk bezig bent: voor diverse opdrachtgevers en in een snel veranderende omgeving met meerdere stakeholders;
 • plaatsonafhankelijk samenwerkt in wisselende projectteams en in een diverse context (multidisciplinair, internationale multiculturele achtergrond);
 • een groot aanpassingsvermogen hebt en goed in balans blijft;
 • openstaat voor nieuwigheden en leergierig bent.

Learn and Evolve – met Fopas

Is de verzekeringswereld uw ding? Lees en leer er dan over op onze website. En volg Fopas zeker op LinkedIn of Facebook. Zo blijft u continu op de hoogte van de sector.

Welke learning – topics leven in verzekeringen?

U vindt een synthese (UK) van de belangrijkste leerthema’s bevraagd in een beknopte studie bij 50 respondenten uit de verzekeringssector (50% HR, 21% mgt en  33% andere medewerkers)….
Read More

Competentieprognose & Competentieprofielen@Fopas

Competentieprognose en competentieprofielen in de sector De Lunchcauserie-Fopas van 21/06/2019 stond in het teken van de competenties van de toekomst die van tel zijn in de financiële sector, en dus in de verzekeringen. Competentieprognose Ellen Thijs en...
Read More

Competentieprognose voor het bank- en verzekeringsecosysteem

Synthese: prognose competenties in bank- en verzekeringen Dat de financiële wereld zich in een disruptief tijdperk bevindt dat nieuwe competentieverwachtingen zal meebrengen, hoeft nauwelijks betoog. Het Talent Hive project  – essentieel onderdeel van een...
Read More

Digitalisering zet de arbeidsmarkt op haar kop. Bereid u voor!

De arbeidsmarkt op haar kop: hoe houdt u uw kansen op werk gaaf in digitale tijden? Dat is de vraag die de VRT-Nieuws 14/9/2018 zich stelt naar aanleiding van de studie van Agoria, de technologiefederatie. Agoria harkte alle cijfers en voorspellingen bij elkaar...
Read More

Artificial intelligence en de impact op de verzekeringssector

Artificial intelligence, quid de verzekeringssector? Een gedreven en enthousiaste Joachim van der Herten – postdoctoraal onderzoeker ‘Machine learning’ aan de universiteit Gent & CTO in ML2Grow – liet zijn publiek kennismaken met (recente) evoluties...
Read More

Take care of your digital life! Nu met het Fopas programma

‘Digital life’ beleven we samen  – zowel in de job als privé Voor beginners en voor allen die al digitale stappen zetten. Blijf bij! Inspiratie vind je in het Programma van Fopas.   Leerdomein Categorie Competentie (# leervormen)...
Read More

Artificiële intelligentie: impact op onze competenties

Become better humans? Dankzij artificiële intelligentie  Machines leren en zijn nu al in staat ingangsproeven en examens af te leggen en beargumenteerde papers te schrijven. Binnen afzienbare tijd studeert de eerste robot af aan een Amerikaanse universiteit....
Read More

Young Talent & Competences

Ondernemers, beleidsvoerders, studentenvertegenwoordigers, sectoren en massa’s jongeren op het Forum van het VBO. De gesprekken stonden in het teken van hoe je voorbereiden op je toekomstige job. De competenties die er vandaag toe doen zijn alvast niet...
Read More

Digitale transformatie en jobevolutie

Wat verwachten van digitale transformatie en de evoluties in onze jobs? Nieuwe technologieën doen steeds sneller hun intrede en evolueren continu. Hun impact op de wijze waarop we werken kondigt veranderingen aan. En die zien we best onder ogen. Impact van de...
Read More

Gewenste competenties in de verzekeringssector

De gewenste competenties in de verzekeringssector – anno 2016 – zijn relationeel van aard 76% van de deelnemers bij Fopas ontwikkelen soft skills : een toename met 8% in vergelijking tot de laatste jaren. Slechts 24% ontwikkelen technische competenties...
Read More