Jouw missie in de job

Een krachtige ICT-infrastructuur is de ruggengraat van elke verzekeringsonderneming die vandaag en in de toekomst succes wil boeken. Als ICT-coördinator speel je een centrale rol hierin: je analyseert de huidige en toekomstige zakelijke ICT-behoeften. En je bouwt vanuit jouw competentiedomein mee aan nieuwe of bestaande ICT-toepassingen. Hierbij houd je rekening met de behoeften van alle betrokken partijen zodat de nieuwe ICT-tools voor iedereen werken.

Jouw opdrachten

 • Voor je competentiedomein binnen de verzekeringsonderneming ga je op zoek naar de beste ICT-tools.
 • Je zorgt mee voor het onderhoud van bestaande en de creatie van nieuwe ICT-oplossingen.
 • Als facilitator verzoen je de behoeften van de business units en de mogelijkheden van het ICT-departement.
 • Je legt voortdurend je oor te luister voor vragen, behoeften en problemen van ICT-gebruikers. Op basis van de informatie die je zo inzamelt kan het ICT-departement nieuwe klantgerichte oplossingen ontwikkelen.
 • In nauwe samenwerking met het ICT-departement en de ICT-verantwoordelijke zorg je voor de ontwikkeling van nieuwe of de aanpassing van bestaande ICT-applicaties.
 • Daarna test je mee de ontwikkelde systemen zodat ze vlot in gebruik worden genomen. Ook tijdens deze fase sta je klaar voor vragen of opmerkingen van gebruikers.
 • Ten slotte zorg je voor de opstelling en het updaten van de documentatie in jouw werkdomein.

Jouw competenties

 • Je bent thuis in een competentiedomein van specifieke businessapplicaties of beheersystemen.
 • Je hebt een grondige kennis van analysetechnieken en testmethoden, databeheer en programmeertechnieken.
 • Je kan grote hoeveelheden data moeiteloos analyseren, synthetiseren, beoordelen en integreren.
 • Bij de voorstelling van nieuwe ICT-oplossingen ga je nooit over één nacht ijs. Je peilt actief naar de behoeften van de business, evalueert de alternatieven en formuleert een weloverwogen advies op basis van je kennis en ervaring.
 • Je bent heel vertrouwd met de activiteiten van een verzekeringsonderneming. En je hebt diepgaande kennis van de business en workflow waarvoor je ICT-oplossingen analyseert en interpreteert.
 • Je hanteert een strikte planning voor je eigen activiteiten en projecten. Je waakt ook nauwgezet over de kwaliteit, scope en timing van je projecten.
 • Je bekijkt een nieuw probleem steeds vanuit verschillende invalshoeken en vindt zo de gepaste oplossing.
 • Je functioneert perfect zelfstandig en werkt ook graag in team. Je ziet feedback als een kans om te leren en deelt graag je kennis met collega’s.
 • Je neemt je rol op in diverse projectteams.
 • Jouw adviezen en rapporten vallen in de smaak door hun duidelijke structuur en helder taalgebruik.
 • Je spreekt zelfzeker en schrijft correct in het Frans. De werk- en voertaal is het Engels.

Jouw doorgroeikansen

Als ICT-coördinator kies je voor specialisatie, verdieping of verbreding.

 • Verdiep je expertise van je huidige competentiedomein of bouw expertise op in andere ICT-functies.
 • Ben je eerder technisch aangelegd? Dan is de rol van functioneel analist misschien wel voor jou weggelegd.
 • Meer interesse voor de zakelijke kant en het perspectief van de eindgebruiker? Waag je aan complexere businessanalyses. Of verken andere domeinen en hun workflow om daar doeltreffende ICT-oplossingen voor te stellen.
 • Ook doorgroeien is mogelijk, bijvoorbeeld als ICT-architect. Ben je sterk in management en coaching? Word dan leidinggevende.
 • Geboeid door projectmanagement? Ga voor de rol van projectleider.
 • Of gebruik je ICT-skills voor andere functies binnen de verzekeringsmaatschappij.

Jouw competenties voor een blijvende inzetbaarheid in de toekomst

 • De verzekeringswereld is in volle transitie. De exponentiële groei in innovatieve technologieën en algoritmen met de introductie van ‘insurtech’ intelligente oplossingen leiden tot allerlei nieuwe toepassingen in de verzekeringsondernemingen. Ze hebben impact op nieuwe businessmodellen, productontwikkelingen, multi distributie- en communicatiekanalen en dragers, big data management enz. Ze vormen een uitdaging op het vlak van ICT. Je volgt deze ICT-ontwikkelingen op de voet, met extra aandacht voor toepassingen waaraan de verzekeringsmaatschappij vandaag én morgen behoefte heeft en je benut je recente kennis bij de ontwikkeling van nieuwe ICT-toepassingen.
 • Je hebt een grote mate business awareness en cost awareness. Deze helpen je om creatieve en pragmatische ICT-oplossingen te ontwikkelen.
 • Je hebt een sterk risico- en compliance awareness en je volgt de stringente regelgeving inzake privacybescherming, data governance, data security, preventie cybercrime, e.a. van nabij op. Want nieuwe regelgeving heeft een impact op de ICT-systemen.
 • Je werkt volgens SLA’s.
 • Het Engels is je werktaal.

Persoonlijke doeltreffendheid en veranderingszin zijn een must voor de toekomst. Dat betekent dat je:

 • graag zelfstandig werkt en tegelijk een teamspeler bent, ook in een digitale, online werkomgeving;
 • open staat voor feedback en je aandacht hebt voor je persoonlijke groei en inzetbaarheid;
 • open staat voor nieuwe zaken, leergierig bent en digitale ontwikkelingen omarmt;
 • veerkrachtig en persoonlijk in balans blijft in een verzekeringswereld in volle transitie;
 • de creativiteit waardeert van een multiculturele en intergenerationele werksetting.

Learn and Evolve – met Fopas

Is de verzekeringswereld jouw ding? Lees en leer er dan meer over op onze websites. Volg de trends op via Observo en consulteer het leerprogramma van Fopas. Zo blijf je continu op de hoogte van de sector.

 

VUCA impact op de jobs et de competenties in de verzekeringssector

Wat is de VUCA (volatiel, onzeker, complex & ambigu) impact op de jobs en de competentieprofielen in de verzekeringssector? Marleen Limbourg (Consultant – Strategic Mapping – Organisation & Job (re)design – Competency & Talent...
Read More

Welke learning – topics leven in verzekeringen?

U vindt een synthese (UK) van de belangrijkste leerthema’s bevraagd in een beknopte studie bij 50 respondenten uit de verzekeringssector (50% HR, 21% mgt en  33% andere medewerkers)….
Read More

Competentieprognose & Competentieprofielen@Fopas

Competentieprognose en competentieprofielen in de sector De Lunchcauserie-Fopas van 21/06/2019 stond in het teken van de competenties van de toekomst die van tel zijn in de financiële sector, en dus in de verzekeringen. Competentieprognose Ellen Thijs en...
Read More

Competentieprognose voor het bank- en verzekeringsecosysteem

Synthese: prognose competenties in bank- en verzekeringen Dat de financiële wereld zich in een disruptief tijdperk bevindt dat nieuwe competentieverwachtingen zal meebrengen, hoeft nauwelijks betoog. Het Talent Hive project  – essentieel onderdeel van een...
Read More

Digitalisering zet de arbeidsmarkt op haar kop. Bereid u voor!

De arbeidsmarkt op haar kop: hoe houdt u uw kansen op werk gaaf in digitale tijden? Dat is de vraag die de VRT-Nieuws 14/9/2018 zich stelt naar aanleiding van de studie van Agoria, de technologiefederatie. Agoria harkte alle cijfers en voorspellingen bij elkaar...
Read More

Artificial intelligence en de impact op de verzekeringssector

Artificial intelligence, quid de verzekeringssector? Een gedreven en enthousiaste Joachim van der Herten – postdoctoraal onderzoeker ‘Machine learning’ aan de universiteit Gent & CTO in ML2Grow – liet zijn publiek kennismaken met (recente) evoluties...
Read More

Take care of your digital life! Nu met het Fopas programma

‘Digital life’ beleven we samen  – zowel in de job als privé Voor beginners en voor allen die al digitale stappen zetten. Blijf bij! Inspiratie vind je in het Programma van Fopas.   Leerdomein Categorie Competentie (# leervormen)...
Read More

Artificiële intelligentie: impact op onze competenties

Become better humans? Dankzij artificiële intelligentie  Machines leren en zijn nu al in staat ingangsproeven en examens af te leggen en beargumenteerde papers te schrijven. Binnen afzienbare tijd studeert de eerste robot af aan een Amerikaanse universiteit....
Read More

Active Aging in de sector

Active Aging – actief levensfasebewust beleid in de verzekeringssector   Langer werken, hoe doe je dat? Medewerkers langer laten werken, hoe doe je dat als werkgever? Want we  hebben allen langere loopbanen en unieke noden. De sociale partners van...
Read More

Young Talent & Competences

Ondernemers, beleidsvoerders, studentenvertegenwoordigers, sectoren en massa’s jongeren op het Forum van het VBO. De gesprekken stonden in het teken van hoe je voorbereiden op je toekomstige job. De competenties die er vandaag toe doen zijn alvast niet...
Read More